vineri, 17 decembrie 2010

Regele sacru din civilizaţiile păgâne şi Regele Isus din creştinism



În desfăşurarea sa istorică, umanitatea a conservat în mentalitatea colectivă ideea că sacralitatea  reprezintă, fara niciun dubiu, una din fundamentele regalităţii. Omul devenit rege  apare astfel ca  mandatarul divin pentru a stabili legătura dintre zei şi oameni, intercesor între supraomenesc şi omenesc. 

Aşadar, funcţia regală este sacră prin definiţie şi cel care o deţine devine preot cu valenţe sfinte. În dubla sa ipostază, de rege şi sacerdot, i se rezervă un întreg ceremonial al puterii, cel de sorgine orientală (cel puţin) incluzând  practica proşternării şi cea de oferire a ofrandelor.

În creştinism, naşterea copilului Isus, salvatorul a cărui apariţie fusese proorocită de profeţii evrei împacă lumea cu sine. Contopirea celor  două  naturi, umană şi divină împlineşte  aşteptarile umanitatii ca preotul şi regele, sacrul şi profanul să fuzioneze în imaginar şi să capete unicitate. Regalitatea Sa este eternă şi nu mai poate fi revocată căci El provine din cer (nu mai este un muritor). Spre deosebire de  universul necreştin, unde regele poate fi deposedat de însemnele regale şi decăzut din drepturi. Or Hristos e rege al regilor pe vecie.

Comportamentul magilor se înscrie în aceeaşi tradiţie orientală, de închinare şi oferire de ofrande, daruri. Acest act  al proşterrii este interpretabil ca semnificaţie. L-au recunoscut ca Dumnezeul Unic întrupat, sau I s-au proşternut ca unui rege sacru, nu există surse care să confirme una din variante. Cert e că   steaua ce îi călăuzise pe magi  era percepută atunci ca semnul naşterii  unui copil rege.

2 comentarii:

  1. Yuri Stoyanov in "Traditia ascunsa a Europei" ne explica taina magilor veniti sa se inchine pruncului Isus. Magii nu erau niste vrajitori gen "Mama Omida", ci un trib sacerdotal al mezilor, asemanator levitilor, iar Zoroastru, marele lor profet, a prezis ca in ultima perioada a istoriei va veni un mantuitor al lumii care se va naste dintr-o fecioara "si se va numi Saosyant"(pg.18). Mai mult, cercetatorii spun ca se pare ca evreii au preluat eshatologia si angeologia zoroastra cand au fost robi in Babilon sub stapanire iraniana. de aici rezulta si simpatia evreilor pentru regii persani evidentiata adesea in Biblie. asta ma face sa ma gandesc mai serios la zodii si astrologie :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Hey, Costin! Salut!
    Sa inteleg ca evreii au preluat mitul nasterii din fecioara de la mezii? Daca e asa, atunci se cam suspenda pretentia de singura revelatie adevarata a crestinismului.

    RăspundețiȘtergere