sâmbătă, 22 ianuarie 2011

De ce, Eva? De ce?


Nu am să înţeleg niciodată de ce o fată, când își vede iubitul că își lasă  ochii  să se  "scurgă" după o  alta, devine rea cu fata respectivă. În loc să devină furioasă pe nesimţit.

Nu am să înţeleg niciodată de ce fetele tind să fie prietenoase cu baieţii și le acceptă toate idioţeniile, în același timp devenind  pisici cu gheare kilometrice cu celelalte fete, egale în manifestările de idioţenie.

Nu am să înţeleg niciodată această tendinţă de a fi geloase pe o fată care arată mai bine, care se îmbracă mai frumos, or care are capacităţi intelectuale mai ridicate.

Nu am să înţeleg niciodată de ce într-un grup, când se vorbește laudativ despre o anume ea, celelalte scapă automat deprecieri, jigniri.

Nu am să înţeleg vreodată această lipsă de solidaritate feminină.

Ceea ce înteleg e că  urmașele Evei se întrec în a oferii lumii masculine o imagine cât mai deformată despre propriul univers. Şi că, făcând asta, automat se autodepreciază  și oferă un motiv în plus de discriminare.



52 de comentarii:

  1. Din cate ma cunosc, sunt si raman in continuare o urmasa a Evei.

    Ca nu ma regasesc in "negativismele" de mai sus, asta e o alta poveste. Daca asta era sensul intrebarii tale.

    RăspundețiȘtergere
  2. sa inteleg ca voi nu deveniti rele cu fetele atunci cand "iubitul" se uita dupa altele? sau nu acceptati toate "idiotenile" baietilor care va plac? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai, e foarte usor sa accepti chestia asta din partea iubitului pentru ca nu vezi ca el face ceva rau. Din pacate asta e partea proasta a intregii activitati de amorezare, ratiunea dispare aproape complet, si chiar daca iti dai seama ca ceva nu e in regula, alegi sa iti reversi furia pe ea, decat pe el, pentru ca el e un ingeras, cum ar putea face el ceva rau :))). Dar stiti care e chestia? Cred ca mult mai placut e sa faci asta alaturi de cel in cauza, sa admirati sau chiar criticati impreuna. Se mai intampla si asta si e extrem de distractiv

    RăspundețiȘtergere
  4. Bineinteles. Iubitul trebuie condamnat pentru ca isi permite sa fie infidel. Fata respectiva nu are nicio vina.

    Fetele accepta idioteniile tuturor baietilor, nu numai a celor draguti.

    Eu si Monalisa ne dezicem de asemenea atitudini.

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) Nu inteleg.

    Eu sa fiu furioasa ca iubitul se uita dupa alta, sa o critic pe "aia" si in acelasi timp toata treaba asta sa fie distractiva?

    E o logica care imi scapa.

    Si sa admir o tipa impreuna cu el...ar fi peste puterile mele:)). Eu trebuie sa fiu admirata, eu sunt printesa din basm.

    Eu sunt personajul principal!!!:))

    RăspundețiȘtergere
  6. ce se voia inteles aici (cred) e urmatorul lucru : decat sa fii furioasa pe el ca i se "scurg" ochii dupa alte fete, mai degraba stati amandoi si va amuzati si/sau criticati fetele si/sau baietii care trec pe langa voi. chiar ar fi interesant de vazut/facut asa ceva :)) mi se pare genial :D:X

    RăspundețiȘtergere
  7. si asa ramai si tu personajul principal si participi la actiune ca un personaj secundar :) isn't that great? ;;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Bebe, sunt de acord ca poate fi super amuzant sa privesti oamenii si sa iti dai cu parerea. Fac asta de multe ori. In Piata Unirii, acolo pe banci, e un post incredibil.:D

    Dar una e sa radeti impreuna si sa va amuzati pe seama lor, fete si baieti (asta e partea faina). Altceva e sa stii ca el e atras de tipa. Aici vorbim de infidelitate, si un crestin "trebuie sa faca legamant cu ochii sai". Remember?;)

    :))... printesa trebuie sa fie personajul prinicipal! Nu discut!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mai bine nu i-ar da motive sa fie furioasa. Vorbesc in necunostinta de cauza, dar daca l-as vedea ca i se scurg ochii dupa o individa, nu ma apuc si rad de altii ca sa fiu si eu personaj secundar, ci plec si-l las cu ochii in soare... prefer sa fiu personaj in alta carte

    RăspundețiȘtergere
  10. tuh, e o chestie pe care baietii o fac. nu se "scurg" ochii in sensul rau. e doar un mod de a aprecia frumusetea. nu e nici infidelitate si nici nimic altceva. doar pura apreciere, admiratie. si faza cu "legamant la ochi" mi se pare cam mult spus, avand in vedere tot ce se intampla in zilele astea. altfel era cand era tata flacau si se uita dupa fete pe strada si alta e cand ne uitam noi (generatia coca-cola si kfc) dupa fete. atunci fetele stiau sa-si acopere mare parte a corpului si in niciun caz nu se intampla sa mearga fete pe strada acoperindu-si doar 20-30% din corp.

    @Monalisa tu gandesti egoist. de ce sa fii tu personajul principal si sa nu fiti amandoi personajele principale? cum crezi ca se schimba sentimentele iubitului tau atunci cand priveste in alta parte? si daca tu pleci si il lasi cu ochii in soare (si faci asta cu toti baietii), ai vreo speranta la casatorie? sau vrei un baiat dinala care sta toata ziua in casa si nu stie sa faca nimic? cum crezi ca ar actiona el atunci cand da de probleme? ar face exact acelasi lucru pe care il facea inainte. se refugiaza in locurile lui si face acelasi lucru pe care il facea inainte sa te cunoasca. si iesi mai rau in situatia asta :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca eu pot fi curata si el trebuie sa fie. Asta e logica, nu egoism. Daca eu raman indiferenta la sarmul barbatilor care emana spre mine o tona de mister si el trebuie sa ramana indiferent la fetele care arata bine.
    Bebe, nu ma mai casatoresc daca nu gasesc pe cineva capabil sa aiba o minte curata si o inima dedicata intai lui Dumnezeu si apoi mie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu stiam ca exista "scurgere" in sensul bun. Cand alegi sa ai iubita, de aici inainte admiratia o rezervi ei si numai ei.

    Pacatul e pacat, indiferent de contextul cultural in care traiesti. Nu exista scuza. Cu explicatia ta, aproape ca dai dreptate violatorilor care, vezi Doamne, n-au vina, ci pedepsite trebuie sa fie fetele dezgolite. Suna extremist, insa daca mergem in directia spuselor tale, la asta se ajunge.


    Monalisa are dreptate. Nu exista farama de egoism in ceea ce a zis. Ci doar dorinta normala de a primi totala atentie de la iubitul ei ipotetic.

    Nu inteleg ultima parte a comentariului tau. E ilogica.

    RăspundețiȘtergere
  13. nu vreau sa intru in detalii. ce vreau sa zic este ca sunt putini baieti care fac lucrul asta. si putine fete chiar. curatia ti-o pierzi in fiecare zi cand faci ceva ce nu ii place lui Dumnezeu. asta nu inseamna ca te duci in iad. daca intr-adevar esti crestin si stii ca ai facut un lucru rau, mergi inaintea Domnului si iti ceri iertare. asa e si cu treaba asta. te uiti dupa o fata, mintea o ia razna pentru cateva secunde iar apoi iti revii si te intorci la iubita ta. asta nu inseamna ca daca ti s-au "scurs" ochii dupa o tipa mai mult dezbracata decat imbracata gata te-a inselat. e o chestie sa vezi pe strada o tipa care are o fustita de 30 cm lungime si sanii mai mult de jumatate scosi la bronzat. iti atrage privirea. si cu cat esti mai retras, cu atat iti doresti sa vezi mai multe. si cazi mai tare in pacat. daca ar fi sa facem cum zic unii, ar trebui sa ne inchidem in casa, fara acces la internet, tv, telefoane si altele. tocmai ca sa nu fii ispitit sa vezi anumite lucruri si sa incepi sa-ti doresti.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ai o atitudine gresita. Tanarul crestin trebuie sa fie curat indiferent de lumea in care traieste.

    Si daca nu reuseste, este indemnat sa FUGA!! Fugi, tinere, de poftele tineretii!

    Asta s-ar traduce in situatia de fata la a-ti lua privirea imediat ce ai sesizat "capcana". Daca nu faci asta si te lasi sedus de ideea ca oricum, esti om, deja ai pierdut batalia.

    Continuam conversatia in privat, Bebe.

    RăspundețiȘtergere
  15. Dear Lara..sa stii k sunt de acord cu tine..Cu mici exceptii.. ;) In primul rand..ala caruia ii curg ochii dupa altele fiind cu prietena lui nu-l poti chema iubit.. :-P Aia e un fel de love de aia tip ''foc de paie'', care trece la fel de repede cum a inceput.. ;) Si uiti aici ca si fetele sunt predispuse sa intoarca, capul cand vede un brunetel tip ''Enrique Iglesias''.. :-P Si inca ceva: De ce te-ai imbraca provocator dak ai langa tine printul tau? Care ar fi motivul?? k pentru el poti sa ai si haine de la second hand si tot esti cea mai frumoasa.. ;)

    RăspundețiȘtergere
  16. Nici eu n-o sa le inteleg. Pam Pam.

    RăspundețiȘtergere
  17. no offence, dar mi se pare ca vorbiti putin in necunostinta de cauza Lara si Mona. Bebe cam are partea lui de dreptate. "Dragostea acopera totul", nu? adica de ce sa acoperi greseala prietenii tale si sa nu ierti faptul ca iubitului tau i s-au "scurs" ochii 2 minute dupa o alta domnisoara? in fond,pe tine te iubeste, pe tine te-a ales.sau ati uitat de faptul ca suntem firi pacatoase? de ce conteaza mai mult faptul ca lui i s-au "scurs" ochii decat faptul ca vrei sa iei o nota mai mare la un examen decat meriti in mod normal? Apocalipsa 21:8 - "Cat despre fricosi, necredinciosi, scarbosi, ucigasi,curvari, vrajitori, inchinatori la idoli si toti mincinosii partea lor este in iazul care arde cu fosc si pucioasa, adica moartea a doua."

    sper sa nu fiti puse nici una din voi in situatia asta pe care o dezbateti atat de aprins. eu va zic din experienta: ori treci peste ori ramai singura si frustrata.

    RăspundețiȘtergere
  18. " Ati auzit ca s-a zis celor din vechime: " Sa nu preacurvesti". Dar Eu va spun ca ori si cine se uita la o femeie, ca s-o pofteasca, a si preacurvit cu ea in inima lui."- Matei, 5:27,28. Cuvintele Lui Isus.

    Barbatul crestin , pentru ca este stimulat sexual prin privire (asa a fost creat de Dumnezeu) si pentru ca inca traieste in trupul pacatos, de care va fi absolvit la revenirea Lui, poate cadea in acest pacat, al preacurviei. Este un pacat care, bineinteles, isi gaseste iertare la Hristos. Si noi, la randul nostru, trebuie sa ne raportam la fel.

    Ce mi se pare dubios, grotesc chiar, e ca s-a ajuns sa ne raportam intr-un mod atat de usuratic la acest pacat. Baietii il justifica acuzand vestimentatia sexy a fetelor "dezgolite", ca scuza pentru nesimtire. Iubitele lor, pentru a nu ramane singure si privite ca ciudate, accepta argumentul, in schimb, se razbuna (prin rautate) la adresa fetei sexy si nu numai ( nu e musai sa ai o imbracaminte provocatoare ca sa atati mintea pervertita a unui individ). Oricum, e un cerc vicios din care nimeni nu are de castigat. Este cineva, dar fac si eu ca in Harry Potter, nu ii pomenesc numele.

    Si Andra, partea cu „pe mina m-a ales, pe mine ma iubeste” nu tine. Nimic nu imi garanteaza ca el, acceptand „scurgerile” ca ceva firesc, la un moment dat nu va trece la pasul urmator. Linia intre privit si pus in pratica este foarte subtire. Si eu vreau sa am incredere deplina in iubit, sot. Ca pe asta se bazeaza o relatie solida, nu? Fidelitatea si increderea inainte de toate.
    Cred ca e timpul ca baietii crestini sa accepte ca nu exista scuza pentru preacurvie. O autodisciplina practicata zilnic va aduce biruinta.:)

    Un pont: citeam intr-o carte ca un obicei il formezi in aproximativ douazeci si trei de zile. Cine-i intelept sa ia aminte.:D

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu nu inteleg unde percepeti voi aceasta "preacurvie" (ce o fi asta, habar n-am), scurgeri de ochi etc. Adica exista un moment precis in care ii surprindeti privirea alaturata unui zambet tamp, prin urmare deduceti ca se uita la tipa aia cu ganduri necurate?

    "Linia intre privit si pus in pratica este foarte subtire." Asta e ultra-paranoia. Crede-ma ca e foarte groasa linia asta. Dupa logica asta, de cate ori ma enerveaza cineva mai am un pas si ii dau in cap cu un topor.

    Eu nu stiu de unde scoateti astea. Pesemne n-ati avut prieten in viata voastra. Dupa voi ar trebui sa fie orb viitorul vostru sot.

    RăspundețiȘtergere
  20. Lara, nu tb sa accepti "scurgerile" ca pe ceva firesc. dar ceea ce nu inteleg, e de ce judeci chestia asta mai mult decat pe celelalte pacate. e mult de discutat pe tema asta, oricum.

    RăspundețiȘtergere
  21. ziceai de cuvintele Domnului Isus. dar eu nu am auzit de nici un om care sa fie in stare sa nu pacatuiasca. de aia avem mantuire prin har si nu prin fapte.

    si suntem expusi mai mult la "preacurvie" pentru ca asta e lumea in care traim: din ce in ce mai pervertita.

    RăspundețiȘtergere
  22. @Adam si Greva
    Nu trebuie sa fii Nostradamus ca sa stii ce se petrece in mintea individului. Sau poate gresesc, sigur un tip se uita la o tipa semi-dezbracata pentru ca l-a atras privirea ei inteligenta. N-am sesizat si zambetul tamp, dar o sa urmaresc de acum si aspectul asta.

    Diferenta dintre a da in cap cu toporul si a insela, cred eu, e ca la prima faza esti constrans de societate sa nu actionezi asa. Cat despre infidelitate, si aici ma refer la aia fizica (nu la aia cu "scurgerea"), esti liber sa o practici, nestingherit. Daca nu ai principii, nu vezi nicio problema. Azi privesti, maine apuci. Uh, suna ca vorba unei batrane. Dar contine mult adevar.

    Toate astea sunt niste concluzii la care am ajuns citind Biblia (asta-i cei mai important pentru mine), citind carti care vorbesc despre sexualitate si interactionand cu oamenii. Si observandu-i. Nu-ti dai seama cate vezi stand pe margine si privind.
    Si daca ti-as spune ca am avut 5000 de iubiti ar schimba cu ceva situatia? Care-i legatura, sa ma prind si eu.

    Na ca am scris o groaza.
    Imi place nick-nameul tau.

    RăspundețiȘtergere
  23. @Andra
    Nu judec mai mult si nici nu dau cu piatra. Pur si simplu s-a iscat discutia asta si am incercat sa explic cam cum vad eu lucrurile. Daca erai atenta, vedeai ca am scris:
    "Este un pacat care, bineinteles, isi gaseste iertare la Hristos. Si noi, la randul nostru, trebuie sa ne raportam la fel."
    Deci, pot ierta.:)

    Ce ma calca pe nervi e ca baietii, barbatii privesc ca o normalitate toata situatia si mai au si tupeu sa ne faca geloase si paranoia. Mai suparator, fetele pentru ca s-au obisnuit cu (ne)firescul nici nu isi mai dau seama ca sunt manipulate si obligate sa accepte un comportament asa dezgustator. Pierdem. Pierdem dreptul nostru de a fi printese.:). Ma repet, stiu. Dar mi se pare trist...trist de tot.
    ...
    Cum o zis si Monalisa, prefer sa raman necasatorita si, adaug eu, inconjurata de 15 pisici la batranete decat sa accept compromisul.

    RăspundețiȘtergere
  24. Mai, fiecare cu ce vrea. Domnul stie ce vreau si ce ma face fericita, deci El imi va da, daca voia Lui e sa nu ajung cu 15 pisici si cu un semineu foarte fain.

    Pentru toti cei care nu sunt de acord, sa acceptati ca si fetele sa umble dezbracate si sa nu le judecati. La o adica dupa logica voastra barbatul are problema cu privirea. Ok...si femeia vrea sa se simta frumoasa. Deci sa nu judecati metodele prin care isi exteriorizeaza frumusetea.

    RăspundețiȘtergere
  25. Monaliso, daca ai semineu foarte fain ma mut la tine. Si da-i incolo pe baieti.:))

    RăspundețiȘtergere
  26. Geneza 1:27
    Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.

    Geneza 6:19
    Din tot ce trăieşte, din orice făptură, să iei în corabie câte două din fiecare soi, ca să le ţii vii cu tine: să fie o parte bărbătească şi o parte femeiască.

    Proverbele 11:22
    Femeia frumoasă şi fără minte este ca un inel de aur pus în râtul unui porc. -

    Proverbele 14:1
    Femeia înţeleaptă îşi zideşte casa, iar femeia nebună o dărâmă cu înseşi mâinile ei. -

    Eclesiastul 7:26
    Şi am găsit că mai amară decât moartea este femeia, a cărei inimă este o cursă şi un laţ, şi ale cărei mâini sunt nişte lanţuri; cel plăcut lui Dumnezeu scapă de ea, dar cel păcătos este prins de ea


    Ieremia 31:22
    Până când vei fi pribeagă, fiică rătăcită? Căci Domnul face un lucru nou pe pământ: femeia va peţi pe bărbat.

    Marcu 10:6
    Dar de la începutul lumii, ,Dumnezeu i-a făcut parte bărbătească şi parte femeiască.

    1 Corinteni 7:34
    Tot aşa, între femeia măritată şi fecioară este o deosebire: cea nemăritată se îngrijeşte de lucrurile Domnului, ca să fie sfântă şi cu trupul şi cu duhul; iar cea măritată se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă bărbatului ei.

    1 Corinteni 11:8
    În adevăr, nu bărbatul a fost luat din femeie, ci femeia din bărbat;
    Gen 2.21-22;
    1 Corinteni 11:9
    şi nu bărbatul a fost făcut pentru femeie, ci femeia pentru bărbat


    aici cateva versete din Biblie. nu stiu ce sa ziz anume, dar parerea mea ca femeia nu a fost facuta ca sa fie singura. deci din start chestia cu "raman singura mai bine" pica. cel mai vechi exemplu sunt chiar stramosii nostri Adam si Eva. Dumnezeu i-a facut unul pentru altu si chiar daca acestia au pacatuit si au fost alungati din Gradina Eden, totusi le-a fost lasat sa ramana impreuna, la bine si la rau (cum zice si la cununie). nu stiu ce sa zic de Adam si Eva daca au ajuns in Rai sau in Iad, dar stiu ca ei au ramas impreuna, au avut copii, etc si in plus si-au cerut iertare de la Dumnezeu pentru pacatele lor. si, din cate stiu eu, Dumnezeu iarta pe cel care vine intr-o inima curata si isi cere iertare din toata inima. :)

    RăspundețiȘtergere
  27. cred ca mai scria undeva ca "mantuirea femeii sta in nasterea de fii", sau ceva de genu. acu nu stiu cum aveti de gand sa faceti asta daca nu va casatoriti :-??

    RăspundețiȘtergere
  28. :)) Bebe, daca ma gandesc bine, saracuta Eva n-o avut nicio sansa de alegere. Cand o deschis ochii, l-o zarit pe Adam si atat i-a fost.
    Eu insa pot. Si avand in vedere ca suntem vreo 3 fete la un baiat, nu cred ca se supara nimeni daca m-as dala o parte.:)) Nu?

    E na, hai ca vin si eu cu ce zicea Paul-Pavel, parafrazez: Cat despre mine, avand in vedere stramtorarea de acum cred ca-i mai bine sa ramana singure (fecioarele). Parca asa era.
    Na ca te-am prins!

    RăspundețiȘtergere
  29. @Anonimule,
    Nu-mi place cum pui un verset biblic intr-un context ironic. Consider lipsa de respect. Imi rezerv dreptul de a nu-ti raspunde.

    RăspundețiȘtergere
  30. nu e cu prins aici :)) dar, intr-adevar Eva nu a avut sansa de alegere. cu toate astea l-a avut pe Adam, care era de la Domnul. si in plus, degeaba ne agitam noi atat; daca e de la Domnul ca tu sa fii fericita alaturi de prietenul-viitoru sot-sotul ta, atunci el va face toate astea sa se implineasca. si chiar daca zici ca NU si NU, daca Domnul vrea iti trimite un baiat mai "plin de viata" care sa-ti arate ca se poate, sa-ti arate misterioasele cai ale Lui. si daca dragostea dintre voi o sa fie cu adevarat pura, nu o sa mai tineti cont de micile "scurgeri" pe care o sa le aiba sau o sa le ai.

    RăspundețiȘtergere
  31. nu am incercat sa fiu ironic. era o intrebare pe subiect.

    RăspundețiȘtergere
  32. Lara,parafrazarea ta a amestecat mai multe versete :D

    * "Cu privire la lucrurile despre care mi-aţi scris, eu cred că este bine ca omul să nu se atingă de femeie.
    Totuşi, din pricina curviei, fiecare bărbat să-şi aibă nevasta lui, şi fiecare femeie să-şi aibă bărbatul ei." 1 Corinteni 7:1-2

    *"Cât despre fecioare, n-am o poruncă din partea Domnului. Le dau însă un sfat, ca unul care am căpătat de la Domnul harul să fiu vrednic de crezare" 1 Corinteni 7:25

    Numai ca sfatul asta mi se pare impotriva poruncii lui DUmnezeu ilustrata in versetele postate de Bebe, dar si impotriva poruncii "Creste-ti,inmultiti-va si stapaniti pamantul"

    Nu trebuie vazuta "scurgerea" cape ceva normal. Dar printesele la care visam noi nu au existat si nici nu vor exista vreaodata. Asa ca,cumva trebuie sa accepti firea pacatoasa. Daca era mai bine sa ne "gadilam" batranetile cu 15 pisici (cam infricosator de altfel) nu ii mai facea Dumnezeul lui Adam si o femeie. "Intamplator", cand Adam a numit animalele "pentru om nu s-a gasit nici un ajutor care sa i se potriveasca"


    Situatie ipotetica: esti pe strada cu iubitul tau. si din directia opusa vine "o perfectiune de baiat". Nu apreciezi frumusetea lui, fara a face insa comparatii intre el si iubitul tau?

    RăspundețiȘtergere
  33. Mi se pare trist sa te consideri indreptatit sa pacatuiesti, pentru ca traiesti intr-un trup pacatos, ca ai fost zamislit in pacat, ca traiesti intr-o societate pacatoasa etc. Toate astea sunt adevarate, insa trupul asta din carne a fost nascut din nou prin Hristos. Deci urasti pacatul, il dispretuiesti si te lupti cu el.
    Atunci cand Dumnezeu a salvat o persoana, prin credinta acesteia sincera in Isus ca Mantuitor, cu siguranta a si regenerat acea persoana din toate punctele de vedere, iar tot ce este urat si neplacut lui Dumnezeu va fi urat si neplacut in fata celui schimbat. Atunci cand o persoana e renascuta din nou nu numai ca va intra pe poarta stramta, dar va si merge pe calea ingusta( Matei ). Atunci cand o persoana merge inainte Domnului in numele lui Isus, adica va alege poarta ingusta, va cauta sa umble dupa invataturile lui Hristos si puterea Duhului ii va oferi luciditate si putere, intelepciune si har pentru ca regenerarea sa fie continua si rezultatul sa fie o viata de crestin autentica.
    Asadar, poftele carnale, privirile ori tentatiile de a flirta cu o persoana de sex opus in conditiile in care tu ai jurat dragoste unei alteia stii ca sunt dispretuite de Hristos, deci inima si mintea ta transformata le rejecteaza instantaneu. Daca nu se intampla asa, nu vad unde e transformarea.
    Insa cand alegem sa mergem pe calea stramta pentru Hristos, o facem cu bucurie si entuziasm. Nu pentru Rai, nu pentru ca suntem morali ori pentru ca asa e civilizat. Facem toate sacrificiile care se cuvin facute de catre un crestin pentru ca Îl iubim pe Hristos si el este modelul şi modelatorul nostru. Iar nu marturisirea de credinta este dovada regenerarii, ci viata de credinta ce continua si dupa marturisire. Asadar, o faptura regenerata de puterea Duhului Sfant va trai o viata diferita pentru ca “aduce rod” (Ioan 15 ). Iar rodul inseamna inevitabil nu numai abtinerea de la a “tanji” dupa altcineva, ci chiar si stoparea procesului asta pacatos in care admiri si poftesti dupa o bucata de carne omeneasca ( pentru ca atunci cand te excita o femeie/barbat pe care nici nu ai cunocut/o, inseamna ca iti doresti trupul respectivului sa-ti satifaci poftele …).
    Insa, repet, daca toate “abtinerile” astea nu se petrec natural si firesc, din dragoste si respect pentru Dumnezeu, ci sunt doar abilitati de a stopa aceste dorinte, cred ca transformarea nu s-a petrecut, iar mantuirea este departe. - Matei 7:21-23
    Concluzionand, cred ca Hristos ne cere loialitate totala pentru ca si el ne-a oferit Salvare totala. Sa aduci argumente si sa folosesti versete biblice ca proptea psihologica in fata pacatulu cred ca e periculos. Viata crestinului nu e o continua viata de neprihanire si o viata fara de pacat. Crestinul pacatuieste…insa nu traieste in pacat. El e continuu disciplinat si reasezat in umblare inainte Lui, prin credinta sincera in Dumnezeu. El e imbracat cu Hristos, a dobandit de la El modelul de viata perfecta la care trebuie sa aspiram.
    Ca s-a ajuns la o dezbatere privind celibatul asta e rezultatul faptului ca suntem atat de orbi si ne impotmolim in versete din Biblie si nu intelegem maretia si complexitatea ei. Ea e modalitatea prin care Dumnezeu s-a revelat omenirii, iar sensul ei cred ca nu poate fi inteles din cateva versete.
    P.S. Nici nu cred ca articolul ar fi trebuit sa trezeasca o dezbatere in randul unor cititori de Scripura …si nici nu cred ca se adreseaza lor. Sau nu ar trebui …iar faptul ca “punctajele” sunt prezentate ca niste postulate cred ca deformeaza mai mult imaginea Evei. Societatea romaneasca, inca falocratica, are nevoi de “Rose” Parks care sa indemne la solidaritate intre femei. Insa sa le bagi pe toate in aceeasi oala (desi is facute din acelasi "aluat) e injust. Adanceste prapastia de care spuneai o atitudine din asta.
    P.P.S Daca o asemenea discutie privind “Scurgerile ochiului” a starnit interes, recomand o melodie care indeamna “cu ce ochi” trebuie sa aspiram sa putem vedea lumea.
    http://www.youtube.com/watch?v=P5AkNqLuVgY&ob=av2el

    RăspundețiȘtergere
  34. @rt,
    Foarte fain cum ai pus tu accentul pe dragostea Domnului. Imi place.
    Discutia despre celibat e mai mult o gluma. Am mers in extrema ca sa fiu inteleasa clar ca eu nu gasesc argumente care sa justifice pacatul.

    Si faza cu punctajele era iar o ironie. Nu cred ca are valoare de postulat.:D
    Sa inteleg ca, scriind nemultumirile mele referitoare la fete, am comis o injustitie? N-am generalizat, n-am scris toate..am zis "fetele", multe din cele cu care am interactionat. In niciun caz n-am emis niste judecati cu valoare absoluta.

    RăspundețiȘtergere
  35. 1 Petru 1:22
    Deci, ca unii care, prin ascultarea de adevăr, v-aţi curăţit sufletele prin Duhul, ca să aveţi o dragoste de fraţi neprefăcută, iubiţi-vă cu căldură unii pe alţii, din toată inima;

    1 Petru 1:23
    fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămânţă, care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu şi care rămâne în veac.

    Atunci cand esti credincios nu inseamna ca "renegi" persoana veche, ci doar te separi.

    a renega = A tăgădui, a nega, a contesta ceva, a dezminți; a se lepăda de cineva sau de ceva, a nu recunoaște ca fiind al său, a abjura.

    In fond esti aceeasi persoana care erai inainte doar ca ai alte principii, ai alte increderi, ai alte obiceiuri, ai alte planuri si cel mai important il ai pe Isus. Nu cred ca Isus vrea sa te separi de lume, ci El vrea sa te separi de obiceiurile lumesti, de lucrurile si obiectele lumesti care te fac sa pacatuiesti. El doreste ca lumea sa fie vindecata, doreste ca oamenii sa se intoarca la El, nu vrea 2 tabere : 1. pocaitii si 2. lumea.

    Ca si persoane, suntem predispusi sa pacatuim, fie ca vrem, fie ca nu vrem. Poti sa faci pacat neintentionat si apoi sa iti dai seama si sa iti ceri iertare. Asadar, poftele carnale, tentatiile de a flirta cu persoane de sex opus, sunt lucruri pe care corpul ti le cere. Sunt lucruri pe care inima ti le cere. Flirtul de care vorbiti voi e putin dus la extrem.

    FLIRT s.n. 1. Schimb de complimente și de amabilități între două persoane de sex opus; galanterie, cochetărie. 2. Legătură de dragoste ușoară, nestatornică. ♦ Persoană cu care se întreține o astfel de legătură.

    Nu cred eu ca intr-o relatie intre un baiat si o fata (crestini) nu exista sau nu e voie sa existe asazisul "flirt". Sunt lucruri pe care Dumnezeu ni le-a lasat tocmai pentru a ne face prieteni/prietene care vor duce mai apoi la casatorie. Nu cred ca tu poti avea prieten/a doar dupa ce v-ati vazut o data, iar mai apoi sa va casatoriti doar stiind ca el/ea e crestin/a.

    Ceea ce zici tu sunt lucruri auzite de la altii sau citite din carti. Incearca sa traiesti macar o data o experienta de genu si zi-mi parerea apoi.

    Viata cu Dumnezeu necesita sacrificii dar asta nu inseamna ca necesita toate sacrificiile. Dumnezeu ne-a lasat sa "tanjim" dupa afectiune, dupa dragoste, dupa persoana iubita. Iar excitarea este un lucru firesc, este un proces fiziologic manifestat prin activitatea funcțională a unei celule, a unui țesut sau a unui organ etc. ca reacție la un stimul, la un îndemn. Face parte din corpul omenesc si fara asta pot aparea probleme de sanatate. Excitarea se manifesta diferit de la o persoana la alta. Eu ma pot simti excitat atunci cand sarut si altcineva se simte excitat atunci cand vede o tipa "buna" pe strada care are o imbracaminte ce-i acopera 1/3 din corp.

    Intr-adevar Dumnezeu cere loialitate pentru ca El a avut ceva de oferit. Si mai mult de atat, a dat pe unicul Sau fiu pentru noi. El ne ofera un exemplu de model de viata perfect, un model pe care trebuie sa-l urmam toti.

    Societatea falocratica de care vorbesti tu exista inca de la Adam si Eva si nu numai in Romania. De ce? Pentru ca Dumnezeu a randuit ca barbatul sa fie capul femeii. Si oricat ar incerca femeia sa schimbe, nu o sa poata niciodata.Si societatea romaneasca nu are nevoie de "Rose" Parks ci de Dumnezeu.

    1 Timotei 2:11
    Femeia să înveţe în tăcere, cu toată supunerea.
    1 Timotei 2:12
    Femeii nu-i dau voie să înveţe pe alţii, nici să se ridice mai presus de bărbat, ci să stea în tăcere.

    1 Timotei 2:13
    Căci întâi a fost întocmit Adam, şi apoi Eva.

    1 Timotei 2:14
    Şi nu Adam a fost amăgit; ci femeia, fiind amăgită, s-a făcut vinovată de călcarea poruncii.

    RăspundețiȘtergere
  36. @Bebe,
    Apreciez efortul tau de a te documenta.
    Dupa cum am mai spus, ce aveam de spus pe marginea acestui subiect deja am pus pe tapet.

    Atunci cand esti credincios nu inseamna ca "renegi" persoana veche, ci doar te separi." ....."Viata cu Dumnezeu necesita sacrificii dar asta nu inseamna ca necesita toate sacrificiile."
    Din astea doua fraze imi dau seama ca esti confuz, ca nu stii ce inseamna nasterea din nou si care sunt urmarile ei. Imi pare rau...Cred ca ar fain sa vorbesti cu pastorul tau, el ti-ar putea explica foarte bine.

    Cat despre ideea cu barbatul capul femeii...nu comentez. Unui tip care accepta preacurvia si flirtul cu cu nonsalanta ii este interzis sa aiba pretentii de genul...

    RăspundețiȘtergere
  37. @Andra,
    Chiar daca ti se pare ca unele versete se bat cap in cap, ele sunt complementare. Ma gandesc ca trebuie privite in context.
    Eu intr-un spirit ludic am folosit vorbele lui Paul-Pavel. Mi-am permis asta pentru ca afirmatia lui e personala, isi da cu parerea, si nu se refera la chestii serioase precum mantuirea, etc.

    E o diferenta. Eu m-as uita la el, as zice in sinea mea, wow, ce fain e! dar nu l-as dori sexual. Un baiat, prin constructia lui de care am mai zis, va face asta insa cu o fata.

    Oricum, am sa te anunt de reactia mea cand se va intampla cazul ipotetic. Da?:D

    RăspundețiȘtergere
  38. Unii baieti si-ar dori sexual fata, altii nu. Dar marea majoritate si asta petru ca sunt construiti altfel decat noi. Inca nu am reusit sa inteleg de ce si pe baza caror principii.

    "Unui tip care accepta preacurvia si flirtul cu cu nonsalanta ii este interzis sa aiba pretentii de genul..." Vrei sau nu vrei, el tot este capul femeii. Intr-adevar,se admite divortul din pricina preacurviei si totusi mai spune sa ramai langa el si sa te rogi ca poate intr-o zi va fi mantuit prin tine.

    Dar am cam ajuns de la prietenie la casatorie:))

    Astept sa imi spui reactia ta:)

    RăspundețiȘtergere
  39. am sa am o ultima interventie. Bebe, relativizezi intelesul venirii lui Hristos. E teologie simpla. Pavel vorbeste explicit despre asta in Epistola catre Romani. Cap 6 versetele 1:16 indeosebi. Citeste. Atunci cand esti botezat in Hristos inca traiesti in trupul pacatos, nascut cu obiceiuri pacatoase. Dar trupul pacatos nu te mai reprezinta pentru ca esti o noua faptura si te lupti si urasti pacatul. Chiar si tu subliniezi asta :). "fiindcă aţi fost născuţi din nou nu dintr-o sămânţă, care poate putrezi, ci dintr-una care nu poate putrezi, prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu şi care rămâne în veac."
    Iar legat de societatea falocratica ...Dumnezeu spune ca barbatul si nevasta vor face "un singur trup". Combina cola cu sprite si va reiesi o compozitie unitara:). Asa si relatia dintre un barbat si o femeie ...ea e destinata sa slujeasca Domnului, ca un intreg, in niciun caz sa reliefeze dominatia si autoritatea barbatului asupra femeii. Ca fiecare din ei are un rol bine definit e altceva ....
    Iar faptul ca faci aluzie la "experienta personala" inca necoapta ( banuiesc ca te-ai referit la a mea ) e un infantilism. Iar banuiesc ca Bebe e doar un pseudonim:).

    RăspundețiȘtergere
  40. "Si daca ti-as spune ca am avut 5000 de iubiti ar schimba cu ceva situatia? Care-i legatura, sa ma prind si eu."

    Sper ca era o gluma asta. Ce pot sa-ti raspund? Daca iti zic ca pana nu experimentezi pe viu iti dai cu parerea aiurea o sa zici ca te iau de sus.
    Eu nu ma bag in duelul asta de citate, dar parca vorbeam de oameni, nu de roboti.

    RăspundețiȘtergere
  41. da. mi-a cam trecut "pofta" de dezbateri ale unor situatii uzuale din perspectiva crestina. de fapt a tuturor discutiilor cu tenta crestina. nu am incercat sa fiu personal cu nimeni si ceea ce am zis e ceea ce stiu. rt ai dreptate dar nu si pentru mine. eu sunt mai "special". nu vreau sa mai comentez de aiurea. nu zic ca nu sunt infantil sau copil frustrat, dar mai stiu cate ceva. si cred ca e mai bine sa pastrez pentru mine. si Bebe, nu e chiar pseudonim. asa ma stie toata lumea. succes in continuare cu gasirea solutiei sau .. :-?? nu stiu. iubiti-va mult :)

    RăspundețiȘtergere
  42. @rt,
    "Asa si relatia dintre un barbat si o femeie ...ea e destinata sa slujeasca Domnului, ca un intreg, in niciun caz sa reliefeze dominatia si autoritatea barbatului asupra femeii. Ca fiecare din ei are un rol bine definit e altceva ."

    Esti eroul meu.:)

    Andra, cand un baiat gandeste astfel, cu draga inima il accepti "cap".:D
    Da, am cam ajuns la casatorie.:))

    RăspundețiȘtergere
  43. @Adam si Greva,
    Bineinteles ca era gluma. Pentru ca e o gluma sa invoci experienta, in discutia noastra- te imit..."ce o fi asta, habar n-am".

    Incerc sa ghicesc cam ce ar insemna experimentatul pe viu...oare o iesire cu iubitul in care el sa se uite dupa alta? Si deodata, bum! faza m-as intelepti? Si m-ar indreptati sa imi dau cu parerea?

    RăspundețiȘtergere
  44. @Adam si Greva,
    *m-ar intelepti.
    "Duel de citate"...si asta imi place:)).

    RăspundețiȘtergere
  45. “Eu nu ma bag in duelul asta de citate, dar parca vorbeam de oameni, nu de roboti.”
    Imi dau seama, prieteni internauti crestini, cat de departe suntem de ceea ce pretindem ca suntem. Am incercat intr-o interventie anterioara sa spun ce cred eu ca inseamna transformare in Hristos.
    Am facut-o pentru ca, cred eu, de la regenerarea despre care vorbeam pleaca totul. Iar un om regenerat nu ar fi trebuit sa aiba dubii in privinta mesajului initial al postarii(bine, s-a dezbatut doar “scurgerea ochioasa :) ) si nici intr-un caz nu ar fi trebuit ca un asemenea mesaj sa trezeasca dezbateri in sanul unor crestini.
    Am facut-o pentru ca e ciudat ca un crestin sa vorbeasca despre “societatea pervertita” ca o sursa de “preacurvie” pentru noi. Noi nu suntem (sau nu ar trebui sa fim) produsul culturii noastre. Noi suntem produsul transformarii in Hristos, iar “barometrul”, felul in care trebuie sa ne identificam este raportarea la Scriputura, nu la societatea pacatoasa.
    Am facut-o pentru ca raportarea la femeie smulgand cateva versete biblice si arucandu-i-le in fata drept raspuns la “cererile” ei de a pretinde egalitatea este total nesanatos din punct de vedere crestin si arata obtuzitatea si limita celor care procedeaza asa si se pretind a fi crestini.
    Am facut-o pentru ca Dumnezeu nu e un accesoriu pe care il folosesti din cand in cand, pe care il scoti mai ales cand iti ceri iertare. Asta inseamna sa denaturezi mesajul Scripturii. Dumnezeu e totul si El iti cere totul. Pentru ca El ne-a iubit inainte de a ne naste si tot El L-a folosit in planul Sau pentru rascumpararea noastra pe Unicul Fiu.
    Am facut-o pentru o abordare relativizata a crestinismului e o capcana in care foarte usor putem cadea.
    Am facut-o mai ales pentru ca pretul platit de Dumnezeu pentru rascumpararea noastra a fost prea mare si noi nu am facut nimic pentru asta. Absolut nimic, decat ca am pacatuit si continuam sa pacatuim.
    Insa simt nevoia sa intervin din nou plecand de la ce a postat Adam si Greva(lasand la o parte “pretentia” de a fi justificata pledoaria in urma unui experiment “ pe viu” - ceea ce arata cat is de mandri unii ca “o dau in bara“). Realmente m-a intristat si m-a facut sa imi dau seama ca unde nu unde nu sunt inimi transformate cu adevarat puterea Cuvantului lui Dumnezeu nu poate avea ecou.
    Are dreptate, toata tevatura asta nu este decat un duel de citate. O imagine de roboti pe care probabil el si-a construit-o despre crestini, dogmatici a caror replica nu se rezuma de cat la transcrierea unor citate din Biblie. Un tablou sumbru(si in care ma regasesc si eu), pe care orice laic care trece pe aici probabil si-l formeaza. Pentru ca nu vad inimi cercetate de Dumnezeu, inimi care s-au pocait si traiesc in partasie cu Hristos.
    Pentru ca pocainta nu inseamna sa apartii unei confesiuni si sa-ti faci programul duminical, sa cunosti unele versete pe din afara si sa le arunci in orice dezbatere teologica.
    Asadar, cand incerci sa vii cu argumente in care sa justifici pacatul, inseamna ca nu exista pocainta.
    Iar durerea mea este ca oameni care poate Il cauta pe Dumnezeu vad asemenea discutii isi formeaza o impresie “deformata” despre crestini. Asadar, urmati sfatul autoarei blogului pentru cei care simtiti ca nasterea din nou nu s-a petrecut cu adevarat: consultati pastorul. Si as mai adauga: cititi Scriptura pentru ca toate raspunsurile sunt acolo …
    Am speranta sa nu fiu condamnat si interpetat gresit. Nu judec pe nimeni, insa ma roade sa vad ca intelesul Scripturii este interpretat dupa cum ne convine si dupa cum ni se pare noua ca e mai agreabil. Si e dureros sa vad cad poate unii inca nereintorsi la Domnul isi formeaza o imagine gresita despre viata de crestin.
    De asemenea, am speranta ca asta chiar va fi ultima mea interventie :).

    RăspundețiȘtergere