joi, 7 iulie 2011

Istoria celeilalte jumǎtǎţi a omenirii


Zilele acestea am citit o carte incredibil de bine scrisǎ, Femeia în istoria Europei. Din Evul Mediu pînǎ în zilele noastre de Gisele Bock, şi o recomand tuturor acelora care doresc sǎ cunoascǎ istoria celeilalte jumǎtǎţi a omenirii ("jumǎtatea" cunoscutǎ fiind, evident, bǎrbaţii despre care am învǎţat- exclusiv- cu toţii la scoalǎ).

Sunt sigurǎ cǎ nu mulţi ştiu decât foarte puţin, sau chiar deloc, despre lupta purtatǎ de-a lungul secolelor de cǎtre femei şi bǎrbaţi ca acestea sǎ fie consideratǎ  fiinţe umane (!!!), egale ca naturǎ cu aceştia. Citind-o, veţi rǎmâne şocaţi ce fel de grozǎvii au putut sǎ fie acceptate ca adevǎruri absolute, menite sǎ reliefeze statutul inferior al femeii. De asemenea, am fost încântatǎ sǎ aflu despre activitǎţile intelectuale ale unor femei care, încǎ din secolele XI, XII, au mânuit peniţa pentru a-şi apǎra sexul şi demnitatea.

În tot acest timp, cât am citit lucrarea, subiectul “femeia în istorie” a cam început sǎ mǎ bântuie. Drept urmare, am vizionat filmul Mona Lisa Smile (inteligent şi foarte echilibrat) şi sunt, în continuare, în cǎutare de filme, cǎrţi cu temǎ feministǎ.

Mi-ar plǎcea sǎ pot urma la facultate un curs legat strict de istoria femeilor din spaţiul românesc. Însǎ, istoriografia româneascǎ încǎ stǎ foarte prost la capitolul acesta. Oficial, se spune cǎ nu ar fi destul material documentar pentru o prezentre temeinicǎ, dar tare mǎ tem cǎ, de fapt,  reprezintǎ un subiect considerat  “frivol” pentru mulţi dintre iluştrii reprezentanţi ai istoriografiei noastre. Deh, istoria marginalilor provoacǎ friguri  şi sentimente de respingere pentru majoritari.

4 comentarii:

  1. M-ai facut tare curioasa cu privire la filmul asta, asa ca l-am vazut impreuna cu Ruben. La inceput mi-a placut ideea filmului. Femeia desteapta care incerca sa le convinga pe cele disperate dupa maritis ca viata nu se rezuma doar la asta, si ca poti deveni si o femeie cu studii. Super pana aici! Insa daca analizez( din perspectiva unei penticostale:)):P) mai atent vad ca filmul a prezentat de fapt doua extreme. Femeia care a ales sa studieze si sa duca o viata usoara din punct de vedere moral si femeia care ajunge la un anumit nivel intelectual si apoi decide sa se marite, drept urmare este inselata si divorteaza. Mie mi-au placut replicile tipei blonde care s-a maritat pe ascuns, pro familiei, chiar daca alegi sa te casatoresti asta nu inseamna ca nu poti face ceva important cu viata ta. Nu vorbesc acum din perspectiva tipei maritate neaparat, ci ca o fata care a vazut pur si simplu un film. Deci nu prea pot spune ca sunt de acord cu tine , filmul nu mi se pare echilibrat, pune casatoria intr-o umbra proasta si promoveaza doar femeile cu studii care au o viata usoara.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hallou, Marta "penticostala"!:)) Lara "penticostala" se bucura ca ati viziont filmul.
    Mersi de comentariu. Iti scriu acum un enorm raspuns, sper sa ai rabdare sa il citesti.

    Nu prea sunt de acord cu ceea ce ai zis, si uite de ce. Societatea americana din perioada in care se petrece actiunea plasa femeia doar in spatiul casnic. I se cerea sa aiba grija de familie, si atat. Ideea ca ea sa aiba cariera, paralel cu viata de familie, era de neconceput. Nu mai zic ca o femeie care nu se casatorea aparea drept o excentrica.

    Ei, tipa asta, profesoara, vine cu un alt mesaj: poti fi sotie, dar si femeie de cariera. Nu militeaza pentru distrugerea casatoriei, ci pentru ca studentele ei sa aiba libertatea de a alege cu privire la propriul viitor, fara a fi supuse ostracizarii publice.

    Sa le luam pe cele doua amice si sa analizam care e perspectiva lor, si modul in care profesoara a actionat.

    Avem cazul tipei care se casatoreste si divorteaza. Cred ca ea reprezinta vocea societatii americane, de aici si atitudinea ostila. Daca te uiti cu atentie, foloseste in replicile ei, atunci cand discuta cu si despre profesoara, toate cliseele care existau atunci. Pentru ea, toate femeile care faceau sex inainte de casatorie erau curve; respinge orice iese din tipar; lumea trebuie condusa de reguli si conduite stricte si tot ce era altfel era considerat imoral, indecent etc.

    Ideile profesoarei o afecteaza cel mai profund pe ea, pentru ca rupe lantul de prejudecati; ea era o prizoniera a lor. Mesajul nou era ca femeile au dreptul la sex inainte de casatorie, la fel ca si barbatii. Ca lumea nu este doar ceea ce vedem la suprafata, regulile nu sunt general valabile; ele se pot schimba, unele chiar nu sunt necesare si au fost inventate pentru a exploata (in cazul nostru, pe femei). De aceea, trebuie creat un cadrul liber, in care femeia sa se bucure de independenta si autonimie. Lupta acesteia era ca societatea sa se fundamenteze pe libertati egale pentru ambele sexe!


    Cazul fetei blonde este iar unul interesant. Ea este cea mai inteligenta dintre studente si, de aceea, profesoara o indeamna sa aplice pentru admiterea la Drept.

    Problema apare atunci cand aflam ca ea are iubit, si are de gand sa se marite dupa graduare. Atentie, acum! Profesoara nu o indeamna sa ramana necasatorita. Sfatul ei este ca SE POATE CA VIATA DE CASATORIE SA FIE IMBINATA CU, CARIERA. Dezamagitor, insa, ea alege numai casatoria. Raspunsul ei, care iti place tie asa mult, arata faptul ca ea era cu adevarat libera, caci sotul ei ar fi sprijinit-o in cariera.

    Profesoara ii respecta decizia, cand o imbratiseaza si o felicita. Acest personaj reprezinta, de fapt, femeia care alege singura pentru viitorul ei.

    In asta consta echilibrul filmului. Avem o fata care este victima societatii, si o alta care este libera si isi alege singura viitorul- adica doar casatoria. Daca filmul era partinitor, dupa cum ai afirmat, tipa libera ar fi ales cu siguranta o viata de celibatara cu cariera. Nu vezi frumusetea acestui film? Oh, mie mi se pare atat de inteligent construit!

    In concluzie, ideea feminista a filmului e ca societatea trebuie sa ofere femeiii un statut independent si cadrul in care sa aleaga singura ce face cu viata ei. Fara sa atace institutia casatoriei: dovada ca tipa desteapta se casatoreste pentru ca asa vrea ea.

    Aceasta a fost, de altfel, si una din temele majore pe care s-a fundamentat miscarea feminista.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am avut rabdare sa citesc pana la sfarsit, insa nu am timp sa comentez pe indelete. Problema e ca eu incerc sa privesc filmul si din perspectiva biblica si nu doar sociala. Biblic, femeia care se culca cu barbatii inainte de casatorie este curva! Deci eu nu sunt de acord cu ideea ca poti sa iti urmezi cariera si sa te culci cu cine vrei, cand vrei. Si eu cred foarte mult in cariera unei femei, insa nu le poti avea din plin pe amandoua, la ceva tot trebuie sa renunti intr-o oarecare masura. Pe tipa blonda profesoara a felicitat-o, insa cred ca a fost totusi dezamagita de alegerea ei...Iar fetele acelea nu erau chiar fortate sa se marite, ca in alte filme, cand mama le gaseste sotul, sau cine stie ce altceva. Era oarecum o traditie, insa ele alegeau singure.

    Oricum impresia pe care filmul mi-a lasat-o la final a fost ca fetele care au ales casatoria au ramas dezamagite si au ajuns la concluzia ca e mai buna viata pe care o promova profesoara. Iar tipa blonda nu stim daca urma sa fie fericita sau sa regrete si ea alegerea facuta, aici fiecare cum crede.

    RăspundețiȘtergere
  4. Marta,

    Imi pare rau sa spuns asta, dar in Biblie intalnim numeroase abuzuri la care au fost supuse femeile. Deci ceea ce spui tu, ca incerci sa privesti filmul si din perspectiva biblica nu se justifica.

    In Vechiul Testament, desi Legea lui Moise spunea clar ca barbatul trebuia sa aiba o singura femeie... poligamia era tolerata.

    Desi se stipula clar ca, daca un barbat si o femeie fac sex extraconjugal, trebuie sa fie amandoi omorati cu pietre, la Isus este adusa numai femeia.

    Sunt doar doua exemple care arata clar ca barbatul, de-a lungul istoriei, a avut inclinatia de a discrimina femeia.

    Revenind la filmul nostru, da, ai dreptate. O femeie care face sex inainte de casatorie este curva. La fel si barbatul.
    Dar... luand in calcul tendinta agresiva a barbatului.... societatea a juns sa numeasca curva numai pe femeie. Pacatul barbatului este tolerat, prin scuze abjecte, de genul: este barbat, asa ii este natura. Si asta intr-o Europa crestina!!!

    Tie ti se pare corect?
    Pentru mine e revoltator!

    Cred ca sexul inainte de casatorie este pacat. Dar in acelasi timp cred ca este alegerea fiecaruia si societatea nu ar trebui sa sanctioneze pe cei care aleg altfel. Ceea ce fac eu in privat ma priveste pe mine si atat. Indiferent ca sunt femeie, sau barbat.

    Nu erau fortate sa se marite la nivel verbal...ai dreptate. Il alegerea singure de cele mai multe ori. Dar la nivem psihic, erau manipulate de stereotipiile publice sa aleaga cariera de casnica si atat.
    Deci e tot o forma de oblligatie sociala de la care nu te poti sustrage daca vrei sa fii o persoana integrata.

    E concluzia ta, o respect, dar cred ca e gresita si ca nu ai inteles esenta mesajului filmului.

    RăspundețiȘtergere