luni, 22 august 2011

De ce evreii l-au renegat pe Hristos?

De câteva ori, Isus este pe punctul de a fi lovit cu pietre de cei care îl contestau, însă de fiecare data scapă. Într-una din dăţi, El îi apostrofează: pentru ce anume, din ceea ce a făcut, merită să fie tratat astfel?Răspunsul lor este următorul şi îl găsim în  cartea Ioan din Noul Testament, capitolul 10, versetul 33 (traducerea Cornilescu).
 " Nu pentru o lucrare bună aruncăm noi cu pietre în Tine, ci pentru o hulă, şi pentru că Tu, care eşti om, Te faci Dumnezeu".
 
Nikolai Berdiaev (1874-1948), unul din cei mai importanţi teologi ruşi şi un filozof al religiei, propune următoare explicaţie la întrebarea de ce evreii l-au renegat pe Hristos?, şi consider că este în totală concordanţă cu versetul citat:
 
     "Dumnezeu a devenit om- pentru evrei acest lucru reprezintă un sacrilegiu, un atentat la măreţia şi transcendenţa lui Dumnezeu. În vechea conştiinţă evreiască Dumnezeu intervenea tot timpul în viaţă omului, până în amănuntele ei, dar nu se unea, nu se contopea niciodată cu omul, nu lua chip omenesc. Aici apare prăpastia între conştiinţa creştină şi cea iudaică." 
 
Şi că să dovedesc că sunt istoric în formare şi încerc să îmi însuşesc metodologia, dau şi notă critică:  Nikolai Berdiaev, Creştinsim şi antisemitism. Destinul religios al evreităţii, în Vladimir Soloviov, Nikolai Berdiaev, Gheorghi Fedotov, Creştinism şi antisemitism, Bucureşti, Editura Humanitas, 1992, p.108. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu