luni, 7 noiembrie 2011

Aș, femeie!

Citind amuzată comentariul voit malițios de la sfârșitul acestui   articol, scris de unul din bloggerii mei preferați, mi-am amintit de o întâmplare tragi'comică din cartea Judecători, cap. 9, din Vechiul Testament.

Un om, numit Abimelec, judecător în Israel, a fost ucis de către o femeie care a aruncat "o piatră de rîșniță pe capul lui Abimelec, și i-a sfărâmat țeasta capului". Conștient că moare, îl obligă pe ajutorul de arme să îl ucidă  înainte, pentru că nu voia sa se cunoasca că moartea i s'a tras de la o femeie, atunci un fapt extrem de rușinos.

Ce să spun, cu puțin timp înainte, dacă aș fi citit întâmplarea asta, m'aș fi enervat cumplit, însă am înțeles că Dumnezeu nu are nimic de a face cu misoginismul societății. Dacă a îngăduit poligamia, sau tratamentul barbar din trecut, l'a îngăduit pentru că societatea, formată din indivizi femei și bărbați, era de așa natură încât nu o putea obliga să se comporte altfel.

Din contra, gândesc că Dumnezeu a avut, în acest caz particular, un deosebit simț al umorului să îi rezerve acestui om, ucigaș la rândul sau pentru a deveni judecător, un sfârșit atât de urît în acea vreme.  
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu